Yalancı Baklava

Şerbetli tatlı severlere hitap eden kolay, baklava tadında bir tarif. İçine ceviz yerine fındık da kullanabilirsiniz, ikisi de çok yakışıyor. Tatlıyı bir gün önceden yapıp ertesi gün ikram edebilirsiniz. Bekledikçe lezzetlenen çok güzel bir tarif.

Düğün Çorbası

İftar menüsü dendiği vakit aklıma ilk önce çorba gelir. O yüzden bu Ramazan’ın ilk tarifi güzel bir çorba olsun istedim. Annemin yıllar önce sıkça yaptığı ama sonraları nedense unutulan bu tarifini hatırladığım ve son zamanlarda sık sık yaptığım haliyle sizlere sunuyorum; çorbaların şâhı düğün çorbası…

Düğün çorbası en güzel gerdan etiyle olur, yoksa kemikli herhangi bir etle de pekâlâ olur. İlave edilen tane karabiber, defne yaprağı, soğan ve sarımsak ile son derece lezzetli bir kemik suyu kullanıldığından şahane bir çorba oluyor. Tarifin uzunluğunun sebebi detay atlamamak isteğim, gözünüz korkmasın :) Gayet kolay bir tariftir.

Bu vesileyle bütün Müslüman kardeşlerimin Ramazan ayı mübarek olsun. Rabbim bu kıymetli ayı en güzel şekilde eda etmek nasip etsin, ibadetlerimizi makbul kılsın inşallah.

Afiyet olsun.

Çaylı Kek

Annemin, doğduğum yıla ait bir ajandadan oluşturduğu tarif defterinin, yıllar önce kek hamuru bulaşmış sayfasının kıymetli tarifi… Şimdiki gibi türlü türlü tariflerin henüz popüler olmadığı ve olanların da rahatça uygulanmasına imkan olmadığı dönemlerin, ama en önemlisi çocukluğumun keki olduğu için gönlümde tüm keklerin sultanı…

Blogun yenilenmesiyle tüm tarif ve fotoğrafları elden geçirmiştim ama bu tarifin orijinal fotoğrafını bir türlü bulamamıştım. Hem bu lezzetle bir kere daha müşerref olmalım, hem de bu vesileyle bir fotoğraf kaydedelim diye tekrar yaptım. Üzerini de yine geçen seferki gibi kağıttan hazırladığım şablonun üzerine koyduktan sonra çay süzgeciyle pudra şekeri serperek süsledim.

Verdiğim uzunca arayı bu anlamlı tarifle bozmuş olayım, bismillah.

Unlu Karnabahar Kızartması

Bu aralar mevsimiyken hakkını verdiğimiz sebzelerin başını karnabahar çekiyor. Her halini severiz ama kızartmasının yeri bir başka.

Sadece una bulanarak kızartılan bu şeklini komşumdan öğrendim. Bulamak için bir karışım hazırlamaya veya una, yumurtaya, galeta ununa ayrı ayrı batırılan tariflere nisbeten daha kolay ve aşırı lezzetli. Bizimkiler yerken farkını farkettiler, daha hafif buldular. Kızartmasını sevenler bir de bu şekilde deneyebilir.

Tereyağlı Mantar Kavurması

Kahvaltı için yapılabilecek bu tarifin lezzeti kendi suyuyla pişmesinden ve tereyağından geliyor. Hele bir de suyunu çektikten sonra biraz kızarırsa harika oluyor. Blogumun en eski tariflerindendi, güncellendi :)

Nefis kahvaltılığınız hazır… Afiyet olsun.

İzmir Bombası

Dışında incecik hamuru, içinde kakaolu fındık kremasıyla tam bir lezzet bombası. Hamuru hazırlaması, tek tek şekillendirilmesi hiç gözünüzü korkutmasın. Oldukça kolay ve kısa sürede yapılıyor. Kakaolu fındık kreması müptealarının gözde tarifi :)

Ispanaklı & Peynirli Kolay Börek

Son zamanlarda en sevdiğim ve en sık yaptığım börek bu. Oldukça kolay ve çok çok lezzetli. Tarif Cahide Sultan‘dan. İçine konan lor peyniri yerine kaşar peyniri koymak gibi bir kaç değişiklik yaptım. Bu börek içine bir sos sürmeden sarılıyor. Onun yerine ıspanaklı iç harcına 1 su bardağı zeytinyağı konuluyor. Ispanaklı harca konan beyaz peynir, dereotu ve taze soğan lezzeti ikiye katlıyor. Beyaz peynir ve ıspanak uyumuna zaten her zaman bayılmışımdır. Ispanaklı – yumurtalı – sucuklu olarak da çok harika oluyor.

Bir püf noktası da ruloları tek tepsiye yanyana koymak yerine 2 ayrı tepsiye üçer rulo koymak. Bu şekilde her tarafı güzel kızarıyor. Hepsi bir tepside olunca bitişen yerlerden birbirini biraz yumuşatıyor.